Artfestival FIAF Farindola Italië augustus 2016

In de zomer van 2016 heb ik deelgenomen aan het Artfestival FIAF in Farindola, Abruzze, Italië.

Ik heb hier drie weken in steen gewerkt, heel harde plaatselijke kalksteen. Dit beeld heet I QUATTRO VENTI DI FARINDOLA.

Afmetingen: 30 X 18 X 18 cm.

Het beeld “L’ESCALIER AU PARADIS, FARINDOLA” is nog niet klaar, ik ben er hard mee bezig en verwacht het binnenkort hier te kunnen laten zien. Het is gemaakt van pietra della Majella, een wittige, zachte kalksteen uit een bergtop in de buurt van Farindola, de Majella.

Tijdens deze drie weken ben ik vaak op de hoogvlakte in de buurt geweest, de Campo Imperatore. Wat is dat een prachtige streek, het weidse en ook beklemmende greep me behoorlijk aan. De hoogvlakte is weids, de vele bergtoppen met allerlei waterbronnen die midden in de berg ontspringen en voor kleine stroompjes zorgen en grotten uitgraven. De rivier de Tavo, die onderlangs Farindola loopt wordt door zo’n bron gevoed, en de drinkwatervoorziening van Pescara bijvoorbeeld vindt hier zijn oorsprong.

Bijna iedere dag gezwommen in de Tavo, nou ja, gezwommen, het water is werkelijk steenkoud, dus het was meer onderdompelen en dan in de zon opdrogen. Iets hoger op de berg is een natuurlijke diepte ontstaan, waar het ook heerlijk toeven was. Het was n aardig eindje lopen, eerst naar beneden en weer terug naar boven, na n week ging dat probleemloos.

De autorit van n klein half uurtje van Farindola naar Campo Imperatore, waarbij een hoogteverschil van 800  naar zo’n 1600 meter overbrugd werd, voert langs Rigopiano en hotel Rigopiano, dat op een werkelijk prachtige plek een mooie plek ligt te zijn. 

Ik heb een bezoek gebracht aan L’Aquila, een stad ten zuidwesten van Farindola, waarvan het historische centrum door een aardbeving in april 2009 grotendeels verwoest werd. Met behulp van vele buitenlandse miljarden wordt nog steeds hard gewerkt aan de wederopbouw.

Een grote lawine als gevolg van een aardbeving heeft in jauari 2017 Hotel Rigopiano vernietigd,  waarbij helaas ook 15 mensen omgekomen zijn. Farindola, hemelsbreed op 3 kilometer afstand, heeft het gevoeld en meebeleefd, doden te betreuren, inwoners die werkten in het hotel, schade geleden en de schouders er weer onder gezet. In juli 2017 is er weer een FIAF geweest, en in 2018 zal dat ook weer gaan gebeuren. Als u belangstelling heeft om deel te nemen of anderszins,  farindolafiaf@libero.it  is het contactadres.

 

fotos volgenn